crvenikrststarapazova

+381 (0)22 310 102

30. јул - Међународни дан борбе против трговине људима

trgovina ljudima

Трговина људима је озбиљан друштвени проблем, јер најдрастичније угрожава основна људска права као што су: право на живот, на слободу избора, на слободу кретања. Са овим обликом криминала суочени су људи широм света . У покушају да смањи или елиминише овај проблем укључио се и Црвени крст Србије.Трговина људима је глобалан проблем и један од најперфидинијих облика кривинала на свету који утиче на живот милиона људи ширем света и одузима им њихово достојанство. Према постојећим анализама идентификованих случајева трговине људима, потенцијални трговци људима могу бити: партнери/чланови породице, макрои, власници јавних кућа и менаџери салона за масаже, посредници у налажењу послова, власници фабрика и корпорација, банде и криминалне мреже и остали. Жртве трговине људима могу бити жене, деца и мушкари присиљени, преварени или наведени на проституцију, као и било који други облик рада или услуга, као што су рецимо раднице/и дршжани у кућама или на фармама присиљени да раде простив своје воље. Према подацима Уједињених нација, око 600.000 жена, деце и мушкараца, сваке године се нађе у ланцу трговине људима. Борба против трговине људима није одговорност само органа власти. Свако може да помогне решавању овог злочина тако што ће покренути лавину малих, али значајних, акција које пружају наду и помоћ.

 

Светски дан борбе против трговине људима обележава се 30. јула. Овај дан установљен је Резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација у новембру 2013. У Резолуцији је истакнуто да је обележавање овог дана неопходно због подизања свести о трговини људима у глобалној јавности. Установљењу овог дана претходило је заседање Генералне Скупштине 2010. на којој је усвојен Глобални план за борбу против трговине људима, којим је сугерисано националним владама широм света да раде на координацији, као и на предузимању мера којима ће се радити на превенцији овог проблема. Један од најважнијих одлика Плана јесте установљење Добровољног фонда за жртве трговине људима, посебно жена и деце. Канцеларија Уједињених нација за борбу против дроге и криминала (UNDOC) осмислила је акцију којом настоји да подстакне људе широм света, поготово младе, да изразе не само солидарност са милионима жртава трговине људима, већ и да им пруже подршку. UNDOC је посвећен да покрене масовну активност на друштвеним мрежама користећи хаштаг #igivehope који би требало да служи као опомена за друштво, али и као подршка за све они су преживели трговину људима. Овај дан се обележава широм света. Најбоља превенција је едукација грађана, посебно најмлађих.

 

ЦК Стара Пазова је у поводу овог обележавања имао неколико активности. У свим местима на територији општине Ст. Пазова , на пунктовима ЦК су постављени плакати са информацијама везано за овај дан. У Ст. Пазови је формиран пункт где су наши млади волонтери делили грађанима лифлете са информацијама везано за ову криминалну активност. Такође, свим основним и средњим школама су путем мејла прослеђени линкови са Youtube-a са видео клиповима које су направили и поставили сарадници из ЦК Србије.