crvenikrststarapazova

+381 (0)22 310 102

Светски дан прве помоћи

a

Светски дан прве помоћи има за циљ подизање свести о томе како прва помоћ може спречити повреде и спасити животе у свакодневним и кризним ситуацијама, као и промовисање приступачности прве помоћи. Светски дан прве помоћи глобално се обележава сваке друге суботе у септембру. Основала га је Међународна федерацијадруштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца (IFRC) 2000. године и од тада се обележава сваке године.

 

Тема Светског дана прве помоћи за 2022. годину је „УЧИМО ДА ПОМАЖЕМО ЦЕЛОГ ЖИВОТА“. Израз „прва помоћ“ односи се на помоћ која се пружа свакоме ко претрпи изненадну повреду или болест. Главни циљеви пружања прве помоћи су очување живота испречавање погоршања стања. Не пружа је увек медицинско особље. У хитним ситуацијама, обични људи који су се затекли на месту несреће често морају да пруже прву помоћ како би спасили нечији живот. Прва помоћ не захтева нужно предзнање и може укључивати импровизацију. Међутим, ако особа која пружа прву помоћ не зна шта ради, могла би да нанесе штету уместо да помогне. Зато IFRC охрабрује људе да прођу основну обуку из прве помоћиили се барем образују користећи доступне и поуздане изворе.

 

Прву помоћ можете научити за три до шест сати, а то није велика инвестиција када је у питању спашавање живота и за њу се може обучити било ко, без обзира на образовање. Црвени крст Стара Пазова је Светски дан прве помоћи обележио јавним часом за ученике од 5-ог до 8-ог разреда и наставнике основне школе ‘Х. Ј. Чмелик’.