crvenikrststarapazova

+381 (0)22 310 102

“Одабери мудро - одмери паметно” 2020.

odaberi mudro odmeri pametno 2020

Пројекат – превенција зависности од интернета

 

Пројекат “Одабери мудро-одмери паметно” се реализује од 2018.године. Његов циљ је информисање деце, родитеља и шире јавности о функционалној и штетној употреби интернета и ИКТ.

Изникао је на резултатима истраживања које је спроведено међу 1177 ученика основних школа од 5.до 8. разреда и ученика од 1.до 4. разреда средњих школа. Резултати су били упозоравајући, готово арармантни, и показали да је неопходан превентивно-едукативни рад са наставницима, родитељима и ученицима. Следећи корак је била организована трибина на којој су јавности презентовани резултати истраживања. Предавач је био др Ивица Младеновић, начелник клинике за болести зависности – Института за ментално здравље у Београду.

А онда су уследиле многобројне активности. Кроз пројекат су формирани сараднички тимови са обученим сарадницима за преношење информација о симптомима и последицама прекомерне употребе интернета. Највећи број сарадника на пројекту чине психолози и педагози који су прошли додатне едукације за рад на превенцији зависности од интернета. Све установе са општине Стара Пазова, које су потписнице Протокола о сарадњи, а то су основне и средње школе, предшколске установе, дом здравља, Канцеларија за младе и Центар за социјални рад општине Стара Пазова, овим пројектом су добиле и обучене сараднике за основни, индивидуални рад са децом која прекомерно употребљавају интернет. Поред тога формирани су тимови вршњачких едукатора које чине средњошколци који су прошли обуку за рад са својим вршњацима на преношењу знања о штетности прекомерне употребе интернета и ИКТ, последицама, симптомима али и начинима да се интернет функционално користи, да буде оруђе за стицање знања.