crvenikrststarapazova

+381 (0)22 310 102

Новембар – Месец борбе против болести зависности

mesec zavisnosti
Изложба фотографија насталих током пет година рада на пројекту

16.новембра 2022.год. је одржан састанак са сарадницима из школа, предшколских установа, Дома здравља и Центра за социјални рад, са којима, већ пету годину, реализујемо активности на превенцији зависности од интернета. Ове активности се посебно спроводе кроз пројекат “Одабери мудро. одмери паметно”. Анализиране су активности које су споведене у претходним годинама и разматрани предлози активности за наредну годину.

 

У самом почетку , крајем 2017. године, обзиром да смо били пионири у третирању ове врсте зависности, упркос резултатима истраживања који су презентовани јавности, било је сумњи о потреби за овом врстом деловања. Међутим, након оволико времена рада и труда у спровођењу свих планираних активности, али и свакодневног упозоравања на безбедност деце на интернету на коју се указује у медијима, овај пројекат постаје све важнији и прихваћенији. Закључак на састанку са сарадницима је да ће активности у школама морати да се понављају јер се и генерације смењују, да ће морати циклично да се врши формирање вршњачких тимова за едукацију, али и обуке наставног кадра.

 

Поред приче о овом пројекту, анализиране су и активности на превенцији наркоманије, алкохолизма и пушења које Црвени крст Стара Пазова спроводи у већини школа. Подршку пројекту је дала и директорка Дома здравља а присутне је поздравио и секретар ЦК Војводине Бошко Митрашиновић.