crvenikrststarapazova

+381 (0)22 310 102

Међународни дан људских права - 10. децембар

јј

Међународни дан људских права обележава се свуда у свету 10. децембра и то од 1950. године на дан када је две године раније потписана Универзална декларација о људским правима, којом је први пут у историји човечанства признато право свих људи на „живот, слободу и сигурност без икаквих разлика“. Овим документом је истакнуто да су људска права универзална и да не зависе од националне, идеолошке, социјалне и културне припадности.

 

Иначе, Универзална декларација је документ који је заснован на традицији цивилног друштва и полази од тога да су сви људи рођени „слободни, са једнаким достојанством и правима,а рођењем и првим тренуцима живота човек поседује људска права која су загарантована, неотуђива и регулисана низом међународних докумената“.

 

Споразум о људским правима оквирно чине укупно тридесетак чланова, а за најзначајније се сматрају право на живот, слободу и сигурност личности, право на образовање, лекарску негу, запослење, социјалну сигурност, слободу од тортуре, слобода мишљења, вероисповести и друга. У Републици Србији људска права регулисана су Уставом Републике Србије као највишим правним актом и другим системским законима.

 

Организовали смо 9.децембра 2022. предавање на тему Међународног дана људских права, историјату, организацији и функицонисању Црвеног крста посебно намењено новим члановима Управног одбора Црвеног крста Стара Пазова. У просторијама ЦК је постављена изложба са Универзалном декларацијом о људским правима.