crvenikrststarapazova

+381 (0)22 310 102

Међународни дан толеранције - 16. новембар

толеранција

Обележавање овог датума покренула је Генерална скупштина УН, са циљем да
образовне институције и шира јавност виде толеранцију као основни елемент друштва. До почетка обележавања овог датума је дошло након што су Уједињене нације прогласиле 1995. годину као годину толеранције. Унеско је 1995. године креирао Декларацију о принципима толеранције. Да би се подстакла чињеница да је толеранција универзално људско право, Међународни дан толеранције подстиче
отвореност и слушање. У основи, Декларација из 1995. износи идеју да „толеранција“ није ништа друго до „прихватање, поштовање и уважавање“ различитих људи.

 

Ненасиље и толеранција су кључ за миран суживот. Промовисање праксе поштовања права и слободе других као и едукација људи о штетним ефектима нетолеранције, представљају срж ове глобалне иницијативе.

 

Поводом Међународног дана толеранције смо расписали ликовно-литерарни конкурс за ученике основних школа. На адресу нам је стигло 96 изузетно лепих радова, тако да смо одлучили да уместо три награде за прва три места, наградимо са по три књиге ученике школа које су учествовале на конкурсу. Како су радови пристизали тако смо их излагали у нашој малој, интерној галерији како би наши посетиоци могли да уживају у делима наших ученика.