crvenikrststarapazova

+381 (0)22 310 102

Међународни дан смањења ризика од природних катастрофа

prirodne katastrofe

Obrenovac 16.05.2014. Poplavni talas u Obrenovcu i spasavanje ljudi. foto: Vesna Andjic

Међународни дан смањења ризика од природних катастрофа обележава се од 1989. године, када је Генерална скупштина Уједињених Нација указала на огроман значај борбе против природних катастрофа. Овог 13. октобра различитим кампањама УН подиже свест о значају утицаја људи и важности борбе за сигурнију будућност.

 

Поплаве у Немачкој и Белгији, пожари у Грчкој и земљотрес у Хрватској су неке од катастрофа које су током ове године погодиле земље у окружењу. Превише жртава и непроцењива материјална штета. Још увек памтимо поплаве које су захватиле нашу земљу 2014.године и показале нам колико смо рањиви и беспомоћни кад природа почне да испољава своју деструктивну страну.

 

Природне катастрофе нас упозоравају на неопходност боље едукованости, организованости и припремљености за будуће непогоде. Истовремено оне су подсетник да морамо да мењамо свест и став људи према животној средини. Треба запамтити да реакција природе зависи од тога како се ми односимо према њој и колико је чувамо. Чувајући природу – чувамо себе!

Активности
Друштвене мреже