crvenikrststarapazova

+381 (0)22 310 102

Међународни дан борбе против насиља над старијима – 15. јун 2021.

nasilje nad starijima 15. jun 2021

У Клубу за одрасла и старија лица у Старој Пазови Црвени крст Стара Пазова је 15.јуна 2021. обележио Међународни дан борбе против насиља над старијима. Одржано је предавање ком је присуствовало 20 чланова удружења пензионера.. Овај дан се у Србији обележава од 15.јуна 2007.године на иницијативу Црвеног крста Србије и мреже Хуманас.

 

Злостављање старијих често је скривено, потцењено и игнорисано. Дуго се сматрало да је то приватна ствар. Није изненађење да се оно много мање пријављује него што се дешава. Потребно је да се током целе године, а не само на овај дан, радити на превенцији дискриминације и свих облика злостављања старијих особа које делимо у следеће категорије: психолошко – увреде, оптужбе, принуде, игнорисање ; физичко – ударање, штипање, чупање, шутирање, батине, претње насиљем и смрћу; сексуално – силовање, силовање у покушају, непримерено додиривање и ласциван речникфинансијско – искоришћавање зарад остваривања финансијског добитка, на пример узимање штедње без дозволе ите; занемаривање – ускраћивање намирница или давање неадекватне хране, напуштање, ускраћивање хигијенских радњи или чисте одеће, излагање социјалној изолацији ; структурно  –системско злостављање у коме друштво одриче вредности старијим мушкарцима и женама.

 

Последње истраживање на тему злостављања старијих у Србији спровео је Црвени крст Србије 2016, године које је показало да 18,6% старијих одоба је доживело неки облик злостављања током трећег или четвртог животног доба.

 

О свему овом се говорило на предавању које је организовао Црвени крст Стара Пазова.

Активности
Друштвене мреже