crvenikrststarapazova

+381 (0)22 310 102

Будите давалац крви

plan davanja krvi 2023.

Ко све може дати крв

Давалац крви може бити свака здрава, одрасла особа, старости од 18-65 година код које се лекарским прегледом и провером крвне слике, односно нивоа хемоглобина, утврди да давање крви неће угрозити ни њу, нити особу којој би се та крв применила. Интервал између давања крви је 3 месеца (12 недеља) за мушкарце и 4 месеца (16 недеља) за жене. Давалац крви у Србији има у просеку 38 година, стално је запослен и има породицу. Већину добровољних давалаца крви чине мушкарци (73,5 %), док су жене заступљене у мањем проценту (26,5 %), што је уобичајено и у другим земљама.

Потребно да се задовоље следећи критеријуми:

  • Да је особа здрава, доброг општег стања
  • Тежа од 50 кг
  • Телесне температуре мање до 37°C
  • Пулса између 50 – 100/мин
  • Крвног притиска: не вишег од 24/14 кПа и не нижег од 13,3/8,66 кПа
  • Налаз над плућима и срцем мора бити уредан
  • Ждрело мора бити без упале
  • Лимфне жлезде врата и пазуха, јетра и слезина не смеју бити увећане
  • Хемоглобин мора бити изнад 135 г/Л (Hct = 0.38) за мушкарце
  • Хемоглобин мора бити изнад 125 г/Л (Hct = 0.4) за жене

Када се не може дати крв

Селекција давалаца се врши према установљеним, искључиво медицинским, критеријумима за привремено одлагање давања крви или трајно одбијање због неподобности за давање крви, било да би давање крви могло да угрози потеницијалног даваоца или примаоца. На избор давалаца никако нема утицаја пол, религија, националност, сексуално опредељење, политичка оријентисаност, занимање, социјални статус или неки други сличан разлог.

Савет о понашању пре и после давања крви

Посебна припрема за давање крви није потребна, као ни посебан режим после давања крви, али да би се што боље осећали при давању крви, поготово ако је то прво давање, одређени савети би могли да буду од користи.

Препоручује се да пре давања крви особа буде одморна, да је претходне ноћи спавала уобичајено (довољно), да је узела лагани оброк и извесну количину течности- најбоље 4 чаше воде 1-2 сата пре давања крви.

После давања крви завој на прегибу лакта не треба скидати следећа два сата. Тог дана треба да се уноси течности нешто више него уобичајено (за 3-4 чаше воде). Могу се обављати уобичајене активности. Треба избегавати тежи физички рад или вежбе као што су подизање терета, билдовање, гурање тешких предмета, најмање 4 сата после давања крви. Избегавати журбу, пушење бар 2 сата, алкохол бар 8 сати, дуготрајно стајање, прегрејане просторије. Тог дана не кретати као возач на дуг и напоран пут нити обављати ризичан посао (нпр. пењање, рад на скели и слично).

Цео поступак од доласка даваоца до напуштања службе траје око 30 минута, а састоји се од: попуњавања Упитника за даваоца, регистрације, одређивања нивоа хемоглобина, лекарског прегледа, давања крви из вене у прегибу лакта и послужења захвалним оброком.


Информације о процедури давања крви су сажете у штампаном Упутству за даваоце који добија сваки давалац при доласку.

Упутство за даваоце

1.  Молимо Вас да попуните упитник

2. Предајте упитник службеном лицу које ради на регистрацији давалаца

3. Медицински техничар ће из капи крви узетој из Вашег прста одредити ниво хемаглобина

4. Лекар ће Вас прегледати и одлучити да ли ћете данас дати крв

5. Сетом за једнократну употребу медицински техничар ће узети крв

6. Након давања крви останите код нас још десетак минута и послужите се оброком захвалности

7. Завој на прегибу лакта немојте скидати следећа два сата

8. У интересу Вашег здравља је да у наредна два сата не запалите цигарету

9. Уколико сматрате да Ваша крв може да нашкоди болеснику, од тренутак доласка до напуштања места прикупљања крви можете да обавестите одговорне да Вашу крв не употребе

Ваша крв биће употребљена благовремено, што је од изузетне важности за здравље болесника који ће је примити.
Ваша крв ће бити детаљно испитана и на болести које се могу пренети и трансфузијом: СИДА, жутица Б и Ц и сифилис.
Ове анализе за Вас су бесплатне, а раде се из узорка крви сваког даваоца после сваког давања крви.
При попуњавању Упитника за даваоца, који се састоји од низа питања на које је неопходно дати искрене одговоре јер су у функцији бриге и за здравље даваоца који жели да дарује крв као и болесника коме ће та крв бити примењена својим потписом давалац потврђује да савесно и са пуном одговорношћу стоји иза датих одговора. Давање крви не треба да буде одраз само жеље да се помогне другима, већ и свести о потенцијалним ризицима примене дате крви. Особа која жели да давањем крви помогне другима мора бити сигурна да овим чином неће угрозити онога коме жели да помогне. Ова сигурност се постиже едукацијом и самоискључивањем у случају постојања ризичних стања и понашања као и искреним одговорима на питања при лекарском прегледу.

Где иде моја крв?